Наско Скатов: На Еверест си мислех как ще слизам надолу

640_38403Сливенският алпинист д-р Атанас Скатов е на 38 години, роден в гр. Сливен. От 5 години той не вкусва никаква храна от животински произход. От тогава започва да се занимава активно със спорт, в това число туризъм, алпинизъм, катерене, колоездене, плуване, йога, бягане, ски, танци и др. Преди 2010 година не съм имал контакт с планината, дори не съм бил турист, каза Атанас Скатов. А преди 2012 година не бях участвал в спортно състезание, както и повече от 15 години не бях спортувал. Така, че 5 години са много за човек, който преди това не се е занимавал със спорт, добави алпинистът.
Как и защо е решил така изведнъж да стане алпинист, Скатов каза: Божа работа, не съм го планирал. Желанието ми дойде след един преход по трасето Ком-Емине през 2010 г., който много ми хареса и така се запалих по планината, сподели той.
От 2012 г. досега алпинистът успява да изкачи скоростно 7-те най-високи върхове на България, първенците на Африка, Европа, Южна Америка, Азия, Австралия и Океания и Антарктида и то като веган. Достига до 6900 м. на връх Ленин в планината Памир.
На 24 май 2014 г. Атанас Скатов изкачва Еверест 8848 м. по северния ръб от Китай в състава на международна експедиция. Така той става 13-ият българин и първият веган в света, който стъпва на най-големия връх на планетата. Стоях на него около 20 минути, през които си мислех за слизането, защото то е по-трудно от качването, сподели Скатов. Българско знаме не забих, защото вятърът там е много силен и щеше да го отнесе, с което ще се замърси и природата, обясни алпинистът.

На 1 октомври 2015 г. стъпва на връх Манаслу, висок 8165 м. Това е и дебютната експедиция на Скатов от най-новия проект за „Скоростно изкачване на 14-те най-високи върха на планетата над 8000 метра височина без консумация на храна от животински произход“.

През пролетта на 2016 година българинът участва в 3 експедиции за изкачване на върхове над 8000 метра преди мусоните. На 1 май т.г. покорява трудният за преодоляване връх Аннапурна, висок 8091 м. При него повече са жертвите, отколкото хората, успели да го изкачат, каза Скатов. На 15 май достига 7900м на връх Дхаулагири (8172м), но поради лошо време се връща в Базовия лагер. На 23 май Атанас Скатов изкачва връх Макалу – 8463 м, като цялата експедиция се е провела само за 4 дни с една нощувка на Базовия лагер.

Само 2 седмици след завръщането си от Хималаите, на 15 юни Скатов заминава за Пакистан за изкачване на Гашербрум 1 и Гашербрум 2. Аклиматизацията мина добре и всичко вървеше по план, но поради обилни снеговалежи, взех решение да преустановя изкачването на върха поради голям риск от падане на лавина, разказа той.
Така Атанас Скатов успява да участва в 4 експедиции над 8000 метра за 3 месеца и в 3 експедиции на 8000 метра за 23 дена на веганска диета./Марица.бг

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s