Бивш офицер от Трета армия живее като куче на улицата

640_8dc2a97bb604683c4ff88c6a79c9972fБивш офицер от сливенската Трета армия живее като куче до гара Филипово в Пловдив. 62-годишният Мано Лилов е един от десетките клошари в града под тепетата, който няма покрив над главата си. За сметка на това има пенсия, с която преживява, и не се налага да рови по кофите. Подслонил се е в останки от барака без врата. Мебели естествено няма. Месеци наред ходи с едни и същи дрехи, няма къде да се измие, камо ли да се изкъпе.

Животът така го е „очукал”, че е предпочел да живее като отшелник. Бил е военен в Сливен. След като се пенсионирал, се развел. Имал син и дъщеря, които живеели в чужбина, и не поддържал връзка с тях. Затворен е в себе си и рядко общува с хора. Отваря се на приказка рядко с търговците около гара Филипово.

От в. „Марица”, който разказва за сливенския отшелник, го заварили вчера преди обед да спи на цимента само върху картон и едно одеяло. Отчаял съм се от всичко и нямам сили да се боря, имам проблеми с простата, започнах да получавам и епилептични припадъци, каза Мано, след като го разбудили.

„Той се бе вкочанил от студ и се оплака, че от влагата дрехите и краката са му мокри. Разказа, че почти цяла година живеел на открито, а миналата зима го прибрали временно в приют за бездомници“, пише още най-големият регионален вестник. От редакцията са сигнализирали в Дирекцията за социално подпомагане за състоянието на нещастника и попита какви са възможностите да се насочи към дом за временно настаняване.

„Началник-отдел „Хора с увреждания и социални услуги” Донка Аргирова лично се ангажира да провери случая. В късния следобед стана ясно, че тя и нейни колеги са посетили Мано Лилов. Заварили го на крака, в кондиция по нейни думи и му казали, че ако иска, може да вземе такси и сам да отиде в УМБАЛ „Свети Мина”, където има стаи за бездомници“.

„Този човек няма жилище, но има доходи. В нашия регистър няма данни да има някакво заболяване. Миналата година му съдействахме и изкара зимата в дом за временно настаняване. Като си тръгваше, каза, че ще си наеме квартира, но ето че не го е направил“, заяви пред репортер г-жа Аргирова.

Тя уточни, че ако Мано иска помощ от Дирекцията, трябва да подаде молба при тях за социална оценка, която се изготвяла за около 20 дни. Подчерта, че иначе бездомници без доходи и в лошо здравословно състояние социалните работници не оставяли на улицата.

Advertisements

2 responses to “Бивш офицер от Трета армия живее като куче на улицата

  1. Pingback: Безобразие! Бивш офицер от Трета армия живее като куче на улицата | Bulgarian Times·

  2. Pingback: Бивш офицер от Трета армия живее като куче на улицата - Български журналъ·

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s