Андреевден е! Почитаме първия покръстител на нашите земи

andrei-svНа юг от морското градче Царево, в стария квартал „Василико”, има едно малко заливче. В него лете се люлеят няколко лодки, плажуват хора, а отгоре, на стръмния бряг се издига църква, в чийто двор, пълен с цветя, се разхождат неколцина посетители. Ако човек реши да обиколи край църквата, ще види една малка дървена табелка. На тая проста дъсчица са написани приблизително следните думи: „На това място Свети Андрей Първозвани слезе на брега, за да проповядва Божието слово.” Никой не обръща внимание на този надпис. В храма с име „Успение Богородично” не знаят как и кога e окачена дъсчицата и има ли някаква легенда по тия места за пристигането на светеца.

Източното Православие е белязало стъпките на първозвания ученик на Христос, живял дълго и често на път, за да посее божията истина в сърцата на повече хора. Много са страните, които е посетил, и навсякъде благодатно.

Андрей и брат му Симон (Петър) били рибари, родени в град Витсаида на Галилейското море. Андрей срещнал Исус още след кръщението му в река Йордан и пръв го нарекъл Месия. Исус призовал именно Андрей пръв да тръгне след него, затова бил наречен Първозвани. След Възкресението Христово, заедно с другите апостоли, Андрей приел Светия Дух, за да тръгне по света и да проповядва божието слово. Когато били разпределяни страните, на него се паднали по жребий „земите Витински и Пропонтидски с Халкедон и Византион, Македония и Тракия, простиращи се до самото Черно море, до Дунав и Днепър, а също – Тесалия, Елада, Ахаия, Аминтин, Трапезунт, Ираклия и Амастрида”. Ще рече днешна Гърция, България, Македония, Румъния, Молдова, Украйна, Русия, Грузия, Осетия, Абхазия. Каква ли грандиозна и усърдна дейност е била неговата, щом един земен живот му стигнал да направи тъй, че Черно и Мраморно море да мият отвсякъде християнски брегове!

В зрелите си години апостол Андрей достигнал Пелопонес и като се установил в град Патра, обърнал към Христа целия град. Вече на преклонна възраст бил осъден от местните власти на кръстна смърт. Населението се разбунтувало и градската управа била готова да го освободи. Но Свети апостол Андрей пожелал да последва своя бог на кръста и умрял спокоен и просветлен.

Православните църкви наричат себе си Апостолски, защото се гордеят, че са основани не от по-сетнешни християни, а от дванадесетте апостоли на Исус  и сред тях пръв е Свети Андрей. Днес в тези земи всяко писано слово и предание за него са въплътени в знак, параклис, храм, площад. Киев, столица на първата руска държава през 9-ти век, почита Свети Андрей като свой християнски основател и е издигнал грандиозен храм там, където според легендите той пристигнал по реката. Самият град е основан едва 4 века след смъртта на апостола. Грузия и Гърция, Сицилия, Кипър считат апостола за свой покровител. На шотландското национално знаме, на син фон е изобразен диагонално разположен кръст – както според преданието е разпнат Свети Андрей. Шотландия е приела първозвания апостол за свой небесен застъпник.

Но не и България – място апостолско. Само там, по морето, още броди едно предание, че около днешното Царево – древното Василико, е слязъл на брега – за първи път на черноморски бряг, апостол Андрей.  Днес само скромна дъсчена табелка на една църква, гледаща към малкото заливче, спомня неговото истинско или легендарно пристигане.

На 30 ноември цялото Православие чества Свети апостол Андрей Първозвани и би било още по-достойно, ако в България неговият подвиг на първопокръстител се знае и почита.

image-20355-0-0-tsurkvata-v-kvartal-vasiliko-v-tsarevo

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s