В Сливен и Ямбол са необходими над 20 години, за да се изплати с рента вложението в нива

cenata-na-zemqta-v-dobrudja-i-rentite-rekordno-visoki_4323Доходността на инвестициите в земеделска земя остава 5% годишно за трета година поред. Това се дължи на силния ръст на цените на нивите през последните години. За около 12 години имаше непрекъснат растеж в цените на земеделската земя от средно 15%.

Но темпът на нарастване на рентата и цената на земята е все по-скромен през последните три години и от двуцифрен вече е под 10%.

Като отдава земята под наем или аренда на фермери един инвеститор в земеделска земя очаква сигурен паричен приход (около 5-7% брутно на година), без оперативен риск. Освен това инвестицията в земеделска земя носи годишна рента, докато инвестициите в акции например не гарантират годишен дивидент.

Но повечето експерти не очакват през 2016 г. тази доходност да надхвърли достигнатия праг.

За инвеститора в земеделска земя, чиято основна цел е постигането на определена норма на възвръщаемост, доходността има решаващо значение, коментират експертите от ИнтелиАгро.

Те подчертават, че разминаването между цената на земята и рентата води до трайно намаляване на рентната доходност на новите инвестиции – с една трета за последните пет години. Респективно, периодът на изплащане на покупката на земеделска земя с рента става все по-дълъг. Средният показател за страната вече е над 17 години, при близо 12 години през 2010 г. Показателят варира силно между отделните области в страната, като в Стара Загора, Видин, Сливен и Ямбол са необходими над 20 години, за да се изплати с рента вложението в нива.

Въпреки високите добиви и ниските изкупни цени на зърното, собствениците очакват рентите отново да запазят високите си нива от последните години.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s