Борисов връща мандата, но може и да оглави кабинет

Ключът за излизане от политическата криза е у Бойко Борисов.

image_5900196_121От петък реформаторите обсъждат варианта, след като ГЕРБ върне мандата, да го поканят да прави правителство с техния. Така ще има време да се променят изборните правила

Чакат 48 часа премиерът в оставка да размисли, ключът е в него

Премиерът в оставка Бойко Борисов е човекът, от когото зависи изходът от политическата криза и това ще има ли предсрочни избори.

Това установи сондаж на “24 часа” сред имащите отношение към въпроса лица.

В събота Борисов коментира темата. Запитан от “24 часа” дали все пак няма да реализира мандата, който държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи първо на неговата партия, премиерът в оставка категорично отхвърли този вариант. Въпреки това има доста хора, и то не само от ГЕРБ, които през последните часове са започнали

настойчиво да

убеждават

премиера,

че може да се предотврати необходимостта президентът Плевнелиев да съставя трето служебно правителство.

Реформаторите замислили да получат мандата от Плевнелиев и да предложат на сегашното правителство да продължи да управлява за някакъв определен период. Мотивът им бил, че малкото време, което остава, не е достатъчно да се промени изборното законодателство и гражданите ще се почувстват излъгани, ако следващите избори не са поне частично с мажоритарна система.

Кризата с

мигрантите

става по-тежка

Това се дължало на затворените граници на Унгария и Австрия, заради което, макар вълната да е поутихнала, все повече хора оставали у нас и вече създавали проблеми.

Никой от политиците от различни партии, с които “24 часа” разговаря, не се съмнява, че държавният глава ще се справи с отредената му от конституцията задача да състави служебно правителство.

Според тях обаче хвърлянето на страната в неколкомесечна неяснота и безвластие крие рискове.

Обсъждал се дори вариант цялото правителство да получи служебния мандат, но Борисов категорично отхвърлял всякакви форми да остане на власт по втория начин.

Ако той откаже да е премиер, идват предсрочни избори, почти сигурно по стария закон.

Спасителният вариант е, след като върне мандата на ГЕРБ, Борисов да реализира правителство с третия.

Вече е ясно, че отговорността няма да бъде поета от БСП – социалистите искат да управляват “на чисто”, т.е. след парламентарни избори.Интересно е дали президентът Плевнелиев ще избере да връчи третия проучвателен мандат на реформаторите, или на Патриотичния фронт (ПФ).

Красимир Каракачанов и Валери Симеонов вече дадоха знак, че са склонни да приемат. Макар че ГЕРБ и БСП няма да гласуват за техен кабинет, такъв може да бъде одобрен лесно от Народното събрание –

правителство

се избира с

обикновено

мнозинство

от обикновен кворум. За целта е нужно единствено в началото на пленарния ден в залата да се регистрират 121 депутати. И след това 61 от тях да са “за”. Какво следва обаче след това, ако зад въпросния кабинет няма стабилна парламентарна база? Плаващи мнозинства и изнервеност, не по-малка от тази по времето на кабинета “Орешарски”. И в крайна сметка отново предсрочни избори в близко бъдеще.

По-логично е

Борисов да

управлява с

мандат на РБ,

а не на патриотите, след като стана ясно, че хората на Каракачанов и Симеонов са планирали да бламират бюджета и да съборят правителството, дори и Цецка Цачева да бе избрана.

Според архитектите на варианта правителство на реформаторите с премиер Бойко Борисов ще постигне поне две неща – ще гарантира стабилност пред външните си партньори и ще укрепи поразклатената си от президентските избори партия. Освен това в този вариант

премиерът

ще поеме лично

отговорност

за първото

председателство

на ЕС

Бившият конституционен съдия Георги Марков вече призова Борисов да остане премиер. Сред аргументите му е и този, че през януари има среща на върха на ЕС, и то посветена на мигрантския проблем. И не е сериозно тогава България да праща служебен министър-председател.

След Консултативния съвет по национална сигурност при президента Плевнелиев във вторник ще бъде решено дали ще има предсрочни парламентарни избори. Т.е. Борисов има 48 часа, за да се реши на компромиса и да наклони бъдещето на държавата в едната или в другата посока.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s