ГЪРМИ НОВ СКАНДАЛ С НЕНЧЕВ! Дал 4 милиона на фирма за пайети, за да шие униформи

Министърът упражнил натиск над своите подчинени, за да дадат голямата държавната поръчка на посочения от него кандидат

59501_660_370-jpg-pagespeed-ce-pi8hludfm0

След обвинението за МиГ-овете в близките дни се очаква министърът на отбраната Николай Ненчев да бъде подведен под отговорност за още едно длъжностно престъпление. Това обяви в студиото на Канал 3 депутатът от БСП – Лява България Атанас Зафиров. Според в. „Труд“ Ненчев ще бъде разследван за поръчка за ушиване на униформи за армията, която възложил на фирма с основна дейност – производство и пришшиване на пайети.

Припомняме, че във връзка с проверка на „Интендантско обслужване“ Ненчев вече бе привикан на 1 април на разпит за унифомите. Тогава той се яви във Военно-окръжната прокуратура и обяви, че нямало нищо обезпокоително, само проверка на фирмата. За апетитната поръчка за униормите на армията той обяви през февруари 2015 г.

„Фирма „Лортън“, е спечелила обществена поръчка за 4,354 млн. лв. за ушиване и доставка на полеви облекла“, коментира пред „Труд“ депутатът от БСП Манол Генов. Той припомни, че от парламентарната трибуна предупредил министър Ненчев за нередности при възлагането на поръчката, както и за нанесените щети върху държавната фирма „Интендантско обслужване“ – Калофер, чийто принципал е военното министерство.

Потърсен за коментар бившият вече директор на дружеството в Калофер Ганчо Караджов, който е основен свидетел по разследването, което се води от Военна прокуратура, разказа:

„ Цялата работа беше нагласена със знанието на министър Николай Ненчев. Тогавашният началник на политическия му кабинет – един достоен офицер, Илия Налбантов, сподели, че има лична политическа поръчка от Ненчев. Имаше голям натиск „Интендантско обслужване“ да подпише подизпълнителски договор с „Лортън“. Шиехме поръчки за италианската армия, за германските ВВС и когато се появи поръчката за нашата армия, казаха: „Парите са на министерството, ние ще ти кажем с кого да подпишеш.“ Цялата работа я свърши ръководителят на дирекция „Отбранителни аквизиции“  Венислав Цанов, срещу когото вече има повдигнато обвинение.“

Караджов разказа, че частната фирма „Лортън“ е била обявена за победител в търга, а държавната „Интендантско обслужване“ била на второ място. „Натискът да подпиша договор за подизпълнител с „Лортън“ за 1,2 млн. лв. с ДДС беше невероятен. Казах, че ще подам оставка, но няма да сложа подписа си под тази сума. Предупредиха ме, че ако не го направя, предприятието ще фалира. Подписах за 900 000 лв.“, спомня си бившият директор на държавното дружество.

Той е категоричен, че всичко било нагласено предварително. „След като пред нотариус подписахме предварителен договор „Лортън“ веднага се отказаха от поръчката“, обясни Караджов.

Advertisements

One response to “ГЪРМИ НОВ СКАНДАЛ С НЕНЧЕВ! Дал 4 милиона на фирма за пайети, за да шие униформи

  1. АМИ ТО АКО СЕ РАЗРОВИТЕ ПО ВСИЧКИ МИНИСТЕРСТВА ИМА ТАКИВА НАРОЧЕНИ ПОРЪЧКИ ЗА ЛЕКАРСТВАТА НАПРИМЕР ОТ СЛОВЕНСКИ ФИРМИ ЧЕ ДОРИ И В БЪЛГАРИЯ ЛЕКАРИТЕ КАЗВАТ ОТ КОИ АПТЕКИ ДА ГИ ВЗЕМАМЕ !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s