1/2 МИЛИАРД СА ОТКРАДНАТИ ПРИ САНИРАНЕТО

panelki500 млн. лв. са откраднати по програмата за саниране на сгради! Това твърди във Фейсбук страницата си евродепутатът Николай Бареков

 

Ето и целият коментар без редакторска намеса:
Направих си труда да проуча с конкретни цифри колко средства са изхарчени за саниране и колко са откраднати, след като Борисов и Павлова обявиха края на шумно прокламираната програма за саниране.
Предупредих още преди 3 години, че програмата застрашава живота на нашите родители, на младите българи, на децата ни, защото санирането по герберски не включва възстановяване на вътрешните конструкции на панелните блокове, а напротив.

Заради това, че топлоизолацията ги запечатва, от натрупалата се влага връзките ще се уморят в пъти по-бързо и, недай си боже, блоковете ще рухнат само за няколко години.
500 млн. лв. са откраднати по програмата за саниране на сгради. Това не е предположение, това е просто изчисление по данните на МРРБ
Програмата е за 1 млрд. лв. Според министъра в оставка Павлова санираните сгради са точно 2019. Според зам.-министър Николай Нанков средната площ на сграда е 5 600 кв. м.
Взимаме пазарната цена на дребно, не тази, която би трябвало да се договори за цял блок. Според офертите санирането на един квадратен метър със съвременни качествени материали струва 40 лв.
Тоест, реалната цена за всички 2019 готови сгради по програмата за саниране е 452 256 000 лв. Точно половината от отпуснатите, преведени и изхарчени пари.
Това е най-голямата кражба на обществени средства в историята на България. Не е случайно, че ГЕРБ отпуснаха парите за саниране от бюджета, а не разчитаха на европейски средства. Само така може да се избегне контролът на органите по превенция на корупцията в ЕС, които биха надушили такава мащабна далавера. Всъщност ГЕРБ измислиха схема за кражба на обществени ресурси в огромни размери и най-нагло я използваха като коз в предизборните си кампании през 2014, 2015 и 2016 г..
В качеството си на евродепутат ще поискам от ЕК да бъдат изпратени строителни експерти от Германия, които да инспектират качеството на проведеното саниране. Не само заради корупцията и кражбата, но и защото Борисов, Цветанов и Лиляна Павлова са застрашили съзнателно живота на хиляди български граждани.

Advertisements

One response to “1/2 МИЛИАРД СА ОТКРАДНАТИ ПРИ САНИРАНЕТО

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s