Лиляна Павлова ще е новият бг еврокомисар?

%d0%bb%d0%b8%d0%bb%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-22122014-1Новият български еврокомисар може би ще бъде посочен едва в началото на следващата година, съобщава „Политико“, предаде БТА. Изданието се позовава на източници в София, „запознати с търсенето“ на кандидат.
Цитират се няколко имена на възможни кандидати – министрите в оставка на правосъдието Екатерина Захариева и на регионалното развитие Лиляна Павлова, заместник управляващия директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова и българския представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова.

Потърсени от „Политико“, Цанова е уточнила, че не е водила официални разговори по този въпрос, а Иванова – че не е свързана с никакви разговори по тази тема.

Допълва се, че разместването, предизвикано покрай оставката на досегашния български еврокомисар Кристалина Георгиева, е причинило главоболия на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тя се връща в Световната банка, където ще бъде изпълнителен директор от 2 януари 2017 г.

Председателят на Еврокомисията вече обяви, че досегашните отговорности на Георгиева ще бъдат поети от еврокомисаря Гюнтер Йотингер. Досега той отговаряше за цифровизацията и предстои да бъде определено кой ще поеме тази област.

Стремеж към поста на еврокомисар по цифровите въпроси проявявал португалският представител в ЕК Карлуш Моедаш, възпитаник на университета „Харвард“, който отговаря за изследванията и науката.

„Политико“ пояснява, че кълбото би се разплело, ако България посочи кандидат с грамотност в областта на цифровизацията, но няма силни фигури в тази сфера и затова би предпочела да излъчи еврокомисар по регионалната помощ. За регионалната политика в момента в ЕК отговаря румънката Корина Крецу.

Изданието пише, че най-вероятно следващият български еврокомисар ще бъде определен от служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев. Кристалина Георгиева ще напусне ЕК най-късно на 31 декември.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s