Минчо Празников: Сняг по Коледа, декември ще е много студен

Сибирски студ под минус 20º ни сковава другия месец

Минчо Празников е най-известният български синоптик, признат майстор на прогнозите за времето. 22 години той работи във Военновъздушните сили, а по-късно – в Националния институт по хидрология и метеорология на БАН. След половин век професионален стаж от близо година г-н Празников е пенсионер. В интервю за вестник „Ретро“, който вече е и онлайн, той дава дългосрочната си прогноза за есента и зимата у нас.

– Май напоследък взеха да не се сбъдват прогнозите на вашите колеги, синоптиците, г-н Празников? Уж тези дни щеше да завали сняг, а никакъв го няма!

– О, не бързайте… Сняг ще завали още тези дни, особено в планините и високите полета. Според мен и в София ще превали, но няма да натрупа снежна покривка. Просто синоптичната прогноза малко се размина с времето, т.е. предвижданията за климатичните промени се отложиха с няколко дни. Но това се случва в нашата практика, нормално е. Не можем да командваме природата.

– Значи ли това, че зимата вече започна?

– Не! Далече сме още от зимата, тя ще започне едва на 22 декември. Нека се порадваме още на златната есен, която в България е най-хубавият сезон. Погледнете каква красота е в планините – всички цветове на дъгата са кацнали по баирите. Пазарите ни са пълни с плодове. Изобщо благодатен е климатът в България.

– Не е тайна, че никак не си падате по ласкавото и слънчево лято!

– Обичам всеки сезон, но наистина имам слабост към есента. Така че до края на ноември можем да очакваме още много хубави есенни дни, слънчеви и топли. Но няма да се разминем и със студеното време, което ще се прояви с голяма сила и през тази седмица. Причината е нахлуването над страната ни на мощен студен въздушен поток заради циклон, който се вихри над Балканите.

– На всички синоптици им се задава въпросът – каква ще бъде идващата зима? Студена или мека?

– Рано е да се говори отсега, не може да се прогнозира с голяма точност.

– Но в ноемврийски интервюта за „Ретро” вие винаги сте познавали, г-н Празников! Кажете и сегашната си прогноза!

– (Смее се.) Добре, според мен зимата се очертава да е с нормални температури, бих казал – малко по-топла от други години. Но нека не се залъгваме, с лютите студове и този път няма да се разминем. И трябва да се подготвим и за тях. Ще има дни, в които температурите ще паднат дори под минус 20 градуса, особено във високите западни полета на страната, но такива дни ще са малко. Сибирският студ ще продължи не повече от 3-4 дни. В никакъв случай няма да се повтори ситуацията от 1956 г.

– Е, какво се е случило през 1956 г. освен Априлският пленум на ЦК на БКП?

– Нормално е младите хора да не си спомнят или изобщо да не знаят нищо за зимата на 1956 г. Тогава още живеех в родния ми град Дряново и няма да забравя как заради необичайния мраз от училище ни пуснаха две седмици в „дървена ваканция”. Беше толкова студено, че хората не излизаха на улиците. Живакът в термометрите падна до минус 22 градуса в Дряново. И в София не беше по-различно.
Столицата също беше скована от страшен студ.

– Явно Господ обича България, щом се готви пак да ни прати меки зимни месеци. Всъщност на него ли дължим тази благина, г-н Празников?

– Аз неведнъж съм казвал, че наистина климатът много се промени. Няма ги вече снежните и студени зими от моето и на връстниците ми детство. Когато снегът не се топеше със седмици, скърцаше под краката ни. Когато ние, децата, не слизахме от шейните – кормилачки. Тогава нямаше никакви вируси, грипове. Главната причина за промяната на климата е глобалното затопляне на планетата. Вярно, никак не ни се иска да коментираме, че ледовете на Антарктида сериозно се топят. Но това е истината. Или все бягаме от темата за замърсяването на въздуха, което е цинично голямо и води до затопляне на климата. Ето и Доналд Тръмп, когото американците наскоро си избраха за президент, не признава тази доказана истина. Той твърдо не признава и решенията на Парижката конференция по този болен планетарен проблем.

– А какви са решенията на Парижката конференция?

– Изключително сериозни! Аз си давам сметка, че примерно автомобилният транспорт, който е основен на планетата, не може да бъде ликвидиран, защото замърсявал въздуха и косвено водел до затопляне на климата. Техническият прогрес върви напред и е изключено да му обърнем посоката. А и не трябва. Но пък не е редно вироглавецът Тръмп да не признава това и да отказва съдействие да се превърнат в реалност решенията на Парижката конференция за задължително поставяне на филтри на колите, също за специални филтри в заводите, замърсители на атмосферата. Те денонощно бълват във въздуха коктейли от химикали, отровни вещества, тежки метали. А ние престъпно се правим, че не ги забелязваме.

– Май Тръмп е доста опак човек?

– Като всички политици. Вижте какво се случва и на изборите у нас. На кого да вярваш, аз съм напълно отчаян. Защото не може да има разумен човек в нашата страна, който да не вижда, че всъщност битката между българските политици е единствено за преразпределение в системата на властта, т.е. – за преразпределение на кокала. На първо място – той да не бъде изпуснат, и на второ – всеки да се докопа до по-голямо парче от него. Отчайващо.

– Но преди години вие също имахте мераци да се впуснете в политиката, г-н Празников?

– Така беше, но тези страсти отдавна са охладени. Омръзна ми да гледам политическите домогвания до властта на кого ли не. Не се интересувам повече от тях, защото оправия в тази ситуация аз не виждам.

– Добре, не се сърдете, но по традиция ще ви попитам – ще вали ли сняг на Коледа и на Нова година?

– Със сигурност сняг ще вали на Коледа. Особено в планините, където ще натрупа доста за радост на скиорите. И на всички, които ще посрещнат Новата 2017 г. в някои от прекрасните ни планински курорти сред боровете, отрупани със сняг. И в София, която е високо поле, ще вали сняг. Спокойно! Тази година Дядо Коледа ще дойде не със самолет или автомобил, а на традиционната шейна, теглена от добрите еленчета. Изобщо декември ще бъде по-студен от обикновено, поне засега тенденциите са такива.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s