Николай Малинов: Новоизбраният президент изразява разбиранията на над 90% от българския народ за отношенията ни с Русия

Николай Малинов, председател на Национално движение „Русофили“, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“
238

Водещ: Изборите за президент в България вече са минало. Новият президент на страната се казва Румен Радев, официално съобщи ЦИК. С какво той спечели? Според мнозина с обещанието си за по-близки отношения с Русия. В каква посока ще се развиват отношенията между двете държави ще коментираме в следващите минути с Николай Малинов – председател на Национално движение Русофили.
Господин Малинов, на какво ниво, от ваша гледна точка, са в момента отношенията между България и Русия?
Николай Малинов: Отношенията между България и Русия, мисля че трябва да бъдат разглеждани в две посоки. Едното е чисто държавническото отношение и другото е чисто културният, духовният, научният обмен. Значи в държавни отношения вие виждате, че ние сме в тупик почти по всички направления, без значение дали става дума за енергийните проекти, дали става дума за някакъв военнопромишлен или друг търговско-икономически план. Много са причините в момента ние няма да можем за едно предаване да ги анализираме. Но в интерес на истината, ако гледаме отношенията между хората, ако гледаме отношенията между църквите, между научните, образователните, културните и всички други връзки, в общи линии нещата вървят добре. Така че аз, ако трябва да давам някакво свое мнение, разбиране и виждане на нещата, бих ги разделил в тези две посоки. И в този смисъл избирането на господин Радев за президент, който ясно и категорично гледа и на изток, и на запад, т.е. той не отрича фактът, че ние сме членки на НАТО, членки на ЕС, но той казва – това не означава, че ние трябва да бъдем пасивни или дори агресивни, както смело мога да кажа за предишния президент, спрямо Русия. Напротив. Ние трябва да забелязваме и какво се случва във вектора Евразия и какво се случва във вектора Евроатлантическия вектор. И в този смисъл той действително изразява вижданията и разбиранията на над 90% от българския народ, че ние никога не сме срещу Европа, но и никога няма да сме срещу Русия, перифразирам цар Борис.
Водещ: Дори и руският вестник „Российская газета“ написа, че Радев разчита да намери „златната среда“ в отношенията си между Запада и Русия, отстоявайки при това интересите на България. И допълва още „Российская газета“, че ако това му се отдаде, той има шанс да стане един от най-успешните български политици за последните 25 г. Точно това е и моят въпрос към Вас, възможно ли е да бъде намерена тази „златна среда“?
Николай Малинов: На мен ми се струва, че ние трябва много сериозно и може би и президентската институция, да започнем анализ и намиране на отговор на въпроса „Как?“. Защото примерно, ако „Южен поток“ е невъзможен, ние трябва да потърсим вариант как е възможен хъбът. Т.е. образно казано, ако дойде руска газ, която да се транзитира през България и тя не тръгне по други коридори, как ние бихме могли от това да спечелим и кой би инвестирал, по какъв начин ние бихме стигнали до крайните клиенти в Европа – Турция, Гърция, Сърбия, Румъния и т.н. И в тази насока трябва да се работи, трябва да се намери решение. Не само на този въпрос, а и в сътрудничеството в енергетиката и в другите области на енергетиката. И във всички области трябва да се започне пряк диалог. Трябва да се започне възстановяване на тези мостове, които смело мога да кажа, че в последните години се разрушаваха.
Водещ: Очертава ли се от тази гледна точка нов път в отношенията България-Русия?
Николай Малинов: Категорично да. Самият факт, че президентът, новият президент господин Радев, заявява, казва го и „Российская газета“, че той не гледа само в посоката на Евроатлантизма, а гледа и на Изток и ще се търси баланс и интерес на България, в общи линии той отговаря, както и преди малко казах, на очакванията на над 90% от българския народ. В този смисъл вие виждате и вота за господин Радев. Освен твърдото ядро от около 40-42% от БСП, които е успял да мобилизира в своя подкрепа, ние виждаме и над 250 хиляди гласа, които преди са гласували за ГЕРБ, ние виждаме подкрепа и от целия спектър на политическото пространство. Действително в този смисъл той, ако говорим за темата България-Русия, той е изразител и отразява реалното виждане и разбиране на повечето българи, че окей ние сме с Европа, но това не означава, че ние сме срещу Русия.
Водещ: Допускате ли че тези изявления, тези заявки по време на предизборната кампания за отношенията България-Русия, може да са само предизборен трик?
Николай Малинов: Не ми се иска да вярвам, че това е така. Той даде няколко ясни и категорични знака. Той дойде на нашия събор на „Копринка“, и ясно и категорично пред близо 20 хиляди човека заяви, че той е против санкциите, и че той е категорично против санкциите. По тази тема Цецка Цачева имаше друго мнение. Един път тя каза, че е за преразглеждане на санкциите. На следващия ден каза, преразглеждане не означава обезателно, че си против. Докато един ген. Радев каза категорично, че това не отговаря на българския интерес и той е против санкциите. Ето един конкретен пример да дам, защото ние не можем да минем по целия спектър и той не е засягал всички точки, които би трябвало да се обсъждат българо-руските отношения. И това не може да е част от една предизборна кампания. Но и другото, което каза категорично, че това че ние сме в НАТО и ЕС, не противоречи на възможността да имаме добри отношения с Русия, показва че той действително е готов да работи и в развитието на този вектор. До каква степен ще му бъде позволено, до каква степен ще се държи агресивно, в общи линии, ако щете дори американското посолство и тази малка, но доста креслива група русофоби в България, и до каква степен ще му се позволи да работи в тази посока, ние не можем да гадаем, но така или иначе ние, специално русофилите, ще работим в тази посока мостовете да се възстановяват и да се изграждат.
Водещ: И понеже заговорихте и за наличието и на русофоби, мнозина видяха дирижиран от Москва заговор за спечелване на изборите от ген. Радев. Споделяте ли такава конспиративна теза, възможна ли е тя? Как я коментирате?
Николай Малинов: Обидна за българския политически елит. Спомняте си цялата интрига, около издигането на ген. Радев. До последния ден кандидат на БСП щеше да е Мая Манолова, щеше да са разни други. Чуваха се слухове, че ген. Радев е кандидат на Америка, защото Корнелия Нинова била в Америка, че бил кандидат на Москва, защото тя ходи и в Москва. Аз смятам, че тези неща са безпочвени, нереални и даже не знам кого обслужват. Това са едни приказки, които аз не приемам за сериозни. Напротив. Аз виждам, че в световен мащаб спечелва една съвсем друга тенденция и започва да се развива. Една тенденция да печелят хора, които са с разбирането за необходимост от многополюсен свят, които са за традиционни ценности, защото не си представям ген. Радев да застане в защита на гейпарад, примерно. И друго, което е – за силна държава. Това го видяхме в Америка, това го видяхме в Молдова онзи ден. Това го виждаме сега и в България. Просто имаме нови тенденции, имаме нови вектори, имаме нова мода в геополитиката и политиката. И в този смисъл не бива да е изненада за нас, че един човек, който казва интересите на България са над всичко за мен, това трябва да бъде разчитано като някакъв заговор на Америка или заговор на Русия.
Водещ: Може ли новият български президент да се окаже в ролята на добрия посредник между Русия и ЕС?
Николай Малинов: Силно се надявам. Нашият народ по принцип и нашата нация винаги е била една много добра трансмисия между Изтока и Запада, между духовното на Изтока и прагматизма на Запада. И в този смисъл, ако ние намерим нашето място именно като такова, аз мисля че това отговаря на въжделенията, очакванията и ако щете мечтите на българския народ, и на българското възрождение, и на българската традиция.
Водещ:В чисто практичен план, какво България ще спечели от активизирането на диалога с Русия?
Николай Малинов: Русия ясно и категорично формулира отношението си към България въз основа на това как ние формулираме нашата твърдост и нашето отношение към собствените ни интереси. Защото ние сме българи, защото образно казано сме хиляда години на тази територия със своята писменост, със своята култура, със своята духовност, която сме им предали и на тях. Дори и защитавайки своя материален интерес, ако говорим за икономическите проекти, които Русия слага на тезгяха на българо-руските отношения. Така че ние имаме много мостове, които да възстановяваме, които в хилядолетията са носили само добри резултати за българската нация. Това са посоките – духовната, културната и икономическата. Обменът в тези сфери.
Водещ: Нов път в отношенията между България и Русия – така да обобщим или поне такова е очакването след избора на новия президент?
Николай Малинов: Дай Боже. При всички положения новият президент гледа и в двете посоки – и на Изток, и на Запад. А неговият опонент гледаше само на Запад.

Advertisements

One response to “Николай Малинов: Новоизбраният президент изразява разбиранията на над 90% от българския народ за отношенията ни с Русия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s