Стефан Радев: Оставката на правителството поставя рискове пред Община Сливен

photo_verybig_1540430

Една година от началото на мандата на кмета на Сливен Стефан Радев беше тема на пресконференция, на която присъстваха всички заместник-кметове и секретарят на общината. Акцент на брифинга беше поставен върху изпълнението на финансовата стратегия.

„Преди една година, на 10 ноември 2015г., прекрачих прага на общината, натоварен с доверието и очакванията на гражданите за това Сливен да става по-добро място за живеене. Годината беше трудна заради много тежките условия, в които започнахме, но имахме ясна визия какво искаме да постигнем. Поставихме си стратегическа цел общината след 4 години да няма задължения, да може да управлява дълга си, да не плаща огромните лихви, които плащаше, и продължава да плаща, но вече в по-малка степен. Да можем да планираме спокойно какво да инвестираме, без да сме притиснати от кредиторите и обстоятелствата. Третият елемент на стратегията е как да стигнем от тази огромна задлъжнялост до финансова стабилност“, каза кметът.

Той подчерта, че две трети от финансовата стратегия е изпълнена – устойчиво увеличаване на приходите на общината, преструктуриране на задълженията и намаляване на годишните плащания и рязко намаляване на лихвите. Останалата една трета се отнася до оздравителния план и поискания безлихвен заем от държавата с опция да бъде опростен.

„За съжаление тази ситуация, която се създаде в страната, оставката на правителството и несигурността, която има сега, най-вероятно ще отложи плановете ни за тази част от стратегическия ни план. Предстои да разберем с кого ще водим разговори. Надявам се да имаме по-бързо яснота по този въпрос, защото рисковете пред общината остават“, каза кметът.

Той призова фирмите-кредитори да не спират работа и да не предприемат агресивни действия спрямо общината. „Моля за търпение, за да направим план как да действаме в новата ситуация!“, допълни Радев.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s