Кошлуков: ГЕРБ НАПРАВИХА ВЪЗМОЖНОТО, ЗА ДА ОСИГУРЯТ ПОБЕДАТА НА РАДЕВ!

14650509_1112036912165774_4081901948906564975_n

Очаквано Радев печели. ГЕРБ направиха почти всичко възможно, за да осигурят тази победа: от шикалкавенето и бавенето на номинацията, през самия избор на Цачева, до плашенето с оставки. Много от десните, които гласувахме с омерзение за Цачева днес, се опитвахме да предупредим за тази самонадеяност от доста време. Вероятно сега ГЕРБ отново смятат, че с мажоритарната система от референдума, пак ще се върнат с мнозинство на предсрочните избори. Искам да кажа ясно – това изобщо не е сигурно, особено с леко прекрояване на електоралната география. Тези 240 малки района, които трябва да се начертаят в новия кодекс.
Традиционната десница с тази система почти няма шанс, в днешния си вид. Нито проектът на Радан Кънев – Прокопиев, нито РБ на Лукарски – Кунева. Такова раздробяване в мажоритарни избори е сигурен провал.
Любопитно е, как ГЕРБ загуби днес, след като преди две години спечели национални, преди една – местни избори съвсем спокойно. Надявам се, че все някой ще се размисли за това при тях.
На следващите предсрочни избори шансът за коалиция на ДПС – националисти – БСП е голям, вероятно това ще е новото мнозинство. Те вече имат опит с това, надявам се да не повтарят своите грешки ала Орешарски, а сега и със свой президент да не вирнат носове както ГЕРБ. Няма нужда от поредни сътресения, протести и подобни.
Много ми се иска дясното да е извлекло своите поуки. Да се обедини, да намери своя път и да преодолее своите различия. Малко е вероятно, предполагам. Но ми се иска. Ако ГЕРБ останат като центристка, популистка формация, може да се мисли за чисто дясна алтернатива. По-добре ще е едно голямо обединение, защото иначе всички рискуват десницата да остане зле представена. И разговорите за подобно трябва да започнат скоро.

Емил Илиев Кошлуков
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s