35 Г. НА НАРОДЕН ТЕАТЪР “СМЕШЕН ПЕТЪК”, ГР. ТАРАКЛИЯ – МОЛДОВА

1За честването на 35 г. на Народен театър „Смешен петък“, гр. Талаклия, Република Молдова, покани получиха от кмета Сергей Филипов, Иван Иванов, председател на обществения съвет за сътрудночество с бесарабските и таварийски българи гр. Сливен и писателя Желяз Кондев, съпричастен на театралното дело в гр. Тараклия.

2Още в далечната 1991 г., осъзнавайки че само с аматьорски ентусиазъм не става, и запалва искрата на актьора от Сливенския драматичен театър Петко Апостолов. Той приема присърце идеята и още същата година заедно заминават за Тараклия. Първата постановка е поставена – “Дядо Йоцо брои звездите”. До 1997 г. ИК „Жажда”, в лицето на Желяз Кондев подкрепя и финансово благородното дело на артиста, влязъл в новото поприще на режисьор. Постепенно налага професионализъм в групата самодейци, за което са нужни не само познания, а и много търпение и такт. Всички участници в състава бързо се привързват към него, независимо от неговата взискателност – понякога ще повиши тон или десетки пъти ще повторят един детайл от сюжета, но вярата в неговия професионализъм им дава сили и надежда.
3През годините постановки на театъра са представени в много селища на Молдова, вклюително и в Молдовската телевизия. Многократно са гостували и в България – в Сливен, Добрич, Тополовград и др. Не закъснява и деня когато през 2001 г. театър “Смешен петък” е признат от молдовското правителство за първия “Български народен театър” извън пределите на майка България. Актьорския състав е заплатен, предоставен им е и автобус, сградата на читалище “Олимпий Панов”, чиято база театъра ползва и до днес.
Всичко това се дължи на основния двигател на театралното дело в Тараклия ръководителя, артиста Иван Боримечков. Разбира се, не без помоща на общинското ръководство и кметовете на града.
Не са малко и щедрите хора от България като Георги Балабанов от Генерал Тошево. С негови пиеси състава получава няколко отличия.
За миналото на театър “Смешен петък” може да се говори много, но това което ни показаха актьорите с постановката “Службогонци” надхвърля всякакви очаквания. Не случайно някои от гостите я определиха като достойна за Народния театър “Иван Вазов”.
А надсписът на сцената – “Боже пази българите”, ни уверява, че при наличието на такъв актьорски състав Будители, българското независимо в кой край на планетата е, ще пребъде, българския дух е жив.
На тържеството присъстваха официални гости от Министерството на културата на Молдова, кмета Сергей Филипов, представители на общинското ръководство, от посолството на България в гр. Кишинев, от Болград и от други български селища в Молдова. Приветствени слова, медали, грамоти, почетни знаци получиха по-голямата част от актьорите.
Основния доклад за пътя на театъра изнесе ректора на Тараклийския университет Мария Паслар. Приветствие поднесе и Иван Иванов. Писателят Желяз Кондев припомни някои моменти от миналото, като не пропусна да отбележи приноса на Петко Апостолов. Подари и портрет на режисьора, който бе аплодиран със ставане на крака от цялата зала, което е още едно доказателство, признание за стореното от уважавания от всички тараклийци Петко Апостолов.
Преди започване на тържеството бяхме приети от кмета на града Сергей Филипов. Трябваще да изпълним заръката на директорката на Регионална библиотека “Сава Доброплодни” д-р Росица Петрова. За местната библиотека тя дари около 100 заглавия в основната си част, казаещи краезнанието в Сливенския регион, справочници.
Да посетят Сливен, покани получиха кмета и ръководителя на местната библиотека. Поканите от д-р Росица Петрова бяха приети със задоволство.
Срещнахме се с много стари познати, осъществихме нови такива. През този ден в целия град се чувстваше празничното настроение, хората живееха с него. Много цветя, много усмивки, признание към ръководителите и актьорите на театър “Смешен петък”, толкова години давал им духовна наслада.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s