Трайчо взел 140 бона, за да „свидетелства“ по делото „Белене“

Супер скандал, който би следвало да доведе до първи министър в затвора, изригна насред предизборната кампания. Оказа се, че бившият енергиен министър Трайчо Трайков е получил пари за да свидетелства по арбитража с Русия, свързан с „Белене“. Изтекли документи показват, че адвокатите са му платили 70 хиляди евро, за което има и издадени фактури. Точната дума за предложената на Трайчо услуга е „factual witness“. Т.е. това е класическият свидетел, който удостоверява факти и обстоятелства.

Подобно явление в правния жаргон е известно като „кошаревски свидетели“. То, разбира се, е незаконно, и се влиза в затвора. Главният прокурор има уникалната възможност да вкара първи министър в затвора, а доказателствата няма нужда да ги събира – официални документи – фактури.

Извън правната страна, моралната е още по-скандална. Излиза, че бивш министър иска пари, за да свидетелства в полза на собствената си страна. Същият човек сега се натиска и президент да става. И то точно от партията, дето най-много шум вдига около съдебната реформа.

Парите в крайна сметка са платени от данъкоплатеца, който е платил на адвокатската къща, призовала Трайчо като свидетел.

1478103169 traikookokokko

http://gudelnews.com/index.php/2016-02-27-12-04-19/631-140

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s