Регистрираха „04” ЕООД, но отказаха на „01” ЕООД

photo_verybig_1420024Любопитен казус влезе в Окръжния съд в Сливен, след като бизнесмен се оплака от Агенцията по вписванията. Жалбоподателят учредил търговско дружество „01” ЕООД, но на 12 октомври от Агенцията по вписванията към правосъдното министерство получил отказ за регистрация.

Длъжностното лице приело, че наименованието „01” не е на български език, след като било изписано само с цифри, и че въвежда в заблуждение, тъй като не е ясно дали названието трябва да се разбира като „нула едно” или като „нула първи”. Бизнесменът още посочил, че по същото време в същата агенция са регистрирали друго негово търговско дружество – „04” ЕООД. А според справката в търговския регистър, имало и ЕООД-та с названия „13”, „02”, „03” – съобщиха от съдебната палата.

Окръжният съд в Сливен се произнесе в полза на сливенеца и указа на Агенцията по вписванията-София да извърши исканото от него вписване. В мотивите си съдът е посочил, че отказът е незаконен, тъй като използването на цифри във фирмените наименования в съчетание с букви от българската азбука не означава, че те не са изцяло на български, каквито са изискванията на закона. „Това важи и за случаите, когато наименованието е само от цифри” – заявява съдът.

Липсва и заблуждаване, тъй като „01” може да се чете по два начина, а единият от тях е „нула едно”. Затова не може да се приеме, че името на дружеството въвежда в заблуда. Ако Агенцията по вписванията не приеме решението, може да обжалва пред Апелативния съд в Бургас./ТРУД

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s