Страшен удар върху международна банда за пране на пари! Съпрузи от Сливен замесени в трафика на хора

Диян и Живка Качарови ще бъдат екстрадирани за Кралство Нидерландия и изправени на съд

Апелативният съд в Бургас потвърди решението на Окръжния съд – Сливен за изпълнение на Европейските заповеди за арест, издадени срещу Диян и Живка Качарови от гр. Сливен. До десет дни предстои екстрадирането им в Кралство Нидерландия за провеждане на наказателно преследване.Горепосочените две лица са част от общо 11 заподозрени членове на организирана престъпна група за трафик на хора и пране на пари, които бяха арестувани по време на операция, проведена в началото на м. октомври 2016 г. едновременно в България, Холандия и Белгия, със съдействието на полицейските и разследващи органи от участващите страни, координирани от ЕВРОДЖЪСТ, пише „Блиц“.

Българските, холандските и белгийските власти извършиха съвместно разпити на над 30 свидетели и претърсвания на 17 помещения, при което бяха открити уличаващи доказателства, големи парични суми и наркотични вещества.

Операцията се проведе по общо пет разследвания в трите държави, в рамките на два Съвместни екипа за разследване с ръководители прокурори от Специализираната прокуратура и Окръжна прокуратура – Сливен. Съвместните екипи за разследване бяха създадени по инициатива на Националното бюро на България в ЕВРОДЖЪСТ, като сътрудничеството между националните органи в продължение на осем месеца доведе до постепенно разкриване на структурата и дейността на престъпната група.

Общите действия, извършени на територията на трите държави, бяха съгласувани по време на координационни срещи, организирани от ЕВРОДЖЪСТ. Тези срещи улесниха обмена на информация между компетентните органи и дадоха възможност на държавите-членки, участващи в Съвместните екипи за разследване да набележат ефективна обща стратегия за противодействие на разследваната трансгранична престъпна дейност. По време на срещите бяха обсъждани въпроси, свързани с различията в правните системи на трите държави, изпълнението и подготовката на общите действия, включително определяне на компетентните органи, формулирането на Европейските заповеди за арест, процедурите по екстрадиране, конфискация на имущество и т.н.

Всички тези дейности, организирани и финансирани от ЕВРОДЖЪСТ, доведоха до отлично сътрудничество между органите, участващи в проведената операция, бяха от съществено значение за нейния успех, гарантират стабилна основа за ефективно и успешно разследване на национално равнище и осъждане на виновните лица.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s