Преди Кубрат Пулев най-успелият българин в бокса е сливенският ром Тончо Тончев

toni20Преди Кобрата най-успелият български професионалист е Тончо Тончев. Ромът от Сливен има в колекцията си три пояса на интерконтинентален шампион в две от версиите. Бил е и европейски шампион за професионалисти. Голямата му болка обаче е, че като аматьор почти докосва олимпийската титла, но един треньорски гаф става причина да се размине на косъм с нея, припомня „Всеки ден“.

Това става на игрите в Атланта през 1996. До финала при 60-килограмовите Тончо мачка всичко живо като валяк. В боя за титлата срещу него излиза алжирецът Хокин Султани. Двамата играят предпазливо, но 30 секунди преди края на последния рунд Тончо води с 3:2. На всичкото отгоре няма нито едно предупреждение. Въпрос само на тактика е да издържи още половин минута и да стане шампион!

В този момент треньорът на националите Ангел Ангелов прави недопустима грешка. Гелето не разбрал резултата и мислел, че алжирецът има аванс. Извиква на Тончев, че губи с една точка и има да наваксва. След като е заблуден, че изостава в резултата, сливналията се принуждава да мине в атака. Отваря си гарда и онзи успява да го нацели. В крайна сметка двубоят завършва 3:3. От масата реферите почват да изчисляват подточките и обявяват алжиреца за победител. Тончо трябва да се примири със среброто. Като истински мъжкар обаче той и до днес твърди, че не се сърди на Ангелов за гафа.

Не му провървява и на предната олимпиада в Барселона през 1992 г. Там бие двама съперници и показва класа поне за бронз. Само че на четвъртфинала се пада с прочутия мексиканец с паспорт от САЩ Оскар де ла Оя. Тончев сам признава, че двамата с тогавашния треньор на националния отбор Мишо Таков залагат на грешна тактика, в резултат на което нашият губи с 16:7.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s