“Русия е предала “новия световен ред”

cuba

Според водещия американски дипломат Кристофър Р. Хил, реакцията на Русия в  украинската криза означава, че Москва  е предала “новия световен ред”, част от който е била през последните 25 години.

В статия за авторитетното онлайн издание Project Syndicate, бившият посланик на САЩ в Ирак и Корея Хил пише, че руската анексия на Крим и кампанията по “сплашване” на  Киев, е  сложила край на 25-годишния исторически период. Също така дипломатът обвинява Москва в “регрес, рецидивизъм и реваншизъм”.

“Новия световен ред” Хил  определя като период последвал в Русия след политиката за гласност и  допускането на страната в “западни институции, пазарна икономика и многопартийна парламентарна демокрация”.

Хил казва: ” Този нов световен ред, продължи близо 25 години. С изключение на една кратка война между Русия и Грузия през август 2008 г. (счита се, че конфликтът е бил провокиран от безразсъдното правителство на Грузия).  Гъвкавостта и съгласието на Русия със законите на “новия световен ред” , въпреки че е било трудно, се превърна в едно от най- изключителните постижения на епохата след студената война”.

В статията си Хил, съветник в Albright Stonebridge Group  – “световна стратегически компании”, тясно свързана с Белия дом и Държавния департамент обвинява Москва за връщане към дните на съветската империя, добавяйки, че “Русия … изглежда повече не се интересува от факта, какво през последните 25 години и предлагаше Запада:  специален статут в НАТО, привилегии  в отношенията с ЕС и партньорство при разглеждане на дипломатически въпроси”.

Твърдейки , че западните санкции,  вероятно, няма да  дадат резултат , Хил казва, че НАТО трябва да се подготви за тежко изпитание. Заедно с това дипломатът предупреждава, че Русия ще “се стреми да създаде същите проблеми и на бившите съветски “съюзници”,  припомняйки завладяването на Полша от Германия през 1939 г., и  предполагайки, че Русия може да прояви  агресия към други страни от Източна Европа.

Убеждението на Хил в това, че Русия е пренебрегнала  “новия световен ред” показва, че Москва се стреми да оглави  алтернативната организация BRICS, която в бъдеще ще представлява сериозна заплаха за еднополюсния САЩ и НАТО.

С други думи, иска ли  това Русия, или не, западният елит започва нова студена война, и светът, може би,  навлиза в най-опасния период в своята история от времето на кубинската ракетна криза.

http://30dumi.com/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s