Сливен почете паметта на летеца Любен Кондаков

sn4_1_

Днес Сливен почете паметта на своя съгражданин и летец – Любен Захариев Кондаков – български офицер, човек на честта и дълга, загинал за родината си. Неговият „Месершмит 109 Густав” се е разбил на 17 април 1944 г., в деня, известен като „Черния Великден” за родната авиация.

Паметната плоча в чест на героичния подвиг на поручик Любен Кондаков е изработена с финансовата подкрепа на община Сливен по инициатива на Сдружение „Мати Болгария” и скулптора Николай Султанов.

„Летците изтребители не умират, те отлитат” – това са думи на друг един от асовете на българската изтребителна авиация. Поручик Любен Кондаков отлетя в небесния въздушен отряд и оттам, заедно с други български летци-герои, пази небето на България”, заяви кметът Кольо Милев в словото си преди откриването на плочата.

На събитието присъстваха близките на поручик Любен Кондаков – д-р Павлина Кондакова, Кортеза Измирева и арх. Апостол Апостолов, които скъпо пазят спомена за своя именит родственик.

Цветя на признателност поднесоха кметът Кольо Милев, Съюзът на ветераните от войните, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Сдружение „Мати Болгария”, родственици на Любен Кондаков и много граждани.

Полковник Любен Захариев Кондаков е роден на 14 април 1915 г. в Сливен. Баща му, артилерийският офицер майор Захари Илиев Кондаков, е герой от войните, награден с три военни ордена „За храброст”. Любен Кондаков учи в родния си град. През есента на 1934 г. постъпва във Военното училище в София – в „Трета рота”. През 1934-35 г. завършва курса за обучение на щурмани, а през 1937 г. продължава обучението си като пилот на учебното летище в Казанлък. През същата година завършва и Военното училище и на 3 октомври 1937 г. е произведен подпоручик с 56 випуск. Започва работа като млад офицер в Учебния орляк. През 1938 г. летецът Кондаков завършва Школа за висш пилотаж в Пловдив, след което е изпратен за доусъвършенстване в Изтребителна школа в Полша. През 1939 година е назначен инструктор в Изтребителната школа в Карлово, където обучава два випуска изтребители. От 30 октомври 1940 г. е произведен в чин поручик и до героичната си гибел Любен Кондаков е пилот изтребител в Изтребителния полк в Карлово. „Отличен летец, прям, жизнен, сърдечен и честен човек и офицер. Много взискателен във въздуха и амбициозен в работата си”, го характеризират бойните му другари. На 17 април 1944 г. Любен Кондаков излита от Божурище, начело на един от орляците от 18 аероплана. Попада под кръстосания огън и бива улучен. Близо до село Дренково го разкриват и прострелват. През 1944 г. посмъртно е произведен в чин капитан, а през 1992 г. – в чин полковник. Носител е на орден „За храброст”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s